Uutiset

Vaikuttava dokumenttielokuva ”27 ensimmäistä vuotta” sai ensi-iltansa Tampereella

Kehräsaaren elokuvateatterissa oli vaikuttunut tunnelma, kun Wacky Tie Filmsin dokumenttielokuva ”27 ensimmäistä vuotta” sai ensi-iltansa. Elokuvassa 27-vuotias vaikeasti kehitysvammainen Sami muuttaa ensimmäistä kertaa omaan asuntoon ja aiemmin lapsensa omaishoitajana ollut Anneli-äiti aloittaa uudenlaisen arjen ilman ympärivuorokautista huolehtimista. Elokuvalla on tärkeä yhteiskunnallinen merkitys, sillä se antaa äänen omaishoitajille sekä erityistä tukea ja huolenpitoa tarvitseville lapsille ja aikuisille.

Kuva: Salla Lehtikangas

Ohjaaja Jussi Sandhu kuvasi kuusi vuotta veljensä muuttoprosessia omasta kodista asuntolaan sekä äitinsä luopumisprosessia nuorimman lapsensa itsenäistyessä. Anneli-äiti on ollut lapsensa omaishoitaja koko tämän elämän, joten Samin muutto on äidille yhtä iso muutos kuin Samille itselleen.

Wacky Tie Films: Jussi Sandhu ja Niina Virtanen. Kuva: Mirella Mellonmaa

Elokuvassa välittyi kuvattavien luottamus kuvaajaan ja ohjaajaan. ”Tiimi pidettiin mahdollisimman pienenä, jottei häiritty kuvaustilannetta. Kamera unohtui helposti ja kuvattavat luottivat työryhmään”, kertoo elokuvan tuottaja Niina Virtanen. Elokuvassa käsitellään vaikeitakin asioita, mutta elokuvaa värittää Anneli-äidin uskomaton tapa katsoa maailmaa positiivisuuden kautta. Elokuva on täynnä toivoa ja äidinrakkautta.

”Halusimme kuvata Samin muuton ja sen miten Anneli-äiti sekä Sami sen kokevat. Elokuvan piti kertoa luopumisesta mutta oikeastaan se kertookin itsenäistymisestä. Yhtenä teemana on myös vanhemmuus ja lapsesta luopuminen, riippumatta oliko lapsi kehitysvammainen vai ei”, ohjaaja Jussi Sandhu kertoo.

Elokuvassa nähdään Samin ja äidin tarina, mutta elokuva on myös yhteiskunnallisesti merkittävä. Elokuvassa annetaan ääni niille, joita harvemmin kuullaan ja nähdään. Tästä Kehitysvammaisten palvelusäätiö antoikin paljon elokuvalle ensi-illassa kiitosta.

”Elokuvasta nousee omaishoitajien työn merkitys, ei vain hoidettavalle ja hänen lähipiirilleen, vaan koko yhteiskunnalle. Omaishoitajia on Suomessa lukematon määrä, ja tukipalveluita esimerkiksi itsenäiseen asumiseen ei vielä ole tarpeeksi. Elokuva antaa kasvot tälle näkymättömälle, tärkeälle työlle, mitä omaishoitajat tekevät sydämensä pohjasta päivästä toiseen”,  Katja Marjamäki, Kehitysvammaisten palvelusäätiöstä kiittää.

Elokuva on valittu Nordisk Panorama -elokuvafestivaaleille ja on tulossa nähtäväksi myöhemmin Yleltä.