Uutiset

Ruoka on avain elämykselliseen matkaan

TEM julkaisi alkuvuodesta ravitsemistoiminnan toimialaraportin. Ravitsemisala sisältää ravintola- ja ateriapalveluiden sekä baarien ja kahviloiden liiketoiminnan. Liikevaihto ravitsemisalan yrityksillä oli yli viisi miljardia euroa vuonna 2014 ja työntekijöitä oli 52 000. Liikevaihto on ollut hieman laskussa viimeiset vuodet. Yritysten onkin haettava aktiivisesti uusia liiketoiminnan muotoja, jotka vastaavat paremmin asiakkaiden tarpeisiin.

Ruoan ympärille voi rakentaa elämyksellistä matkailutuotetta ja omanlaisella ruokakulttuurilla on mahdollista erottautua. Ruokamatkailuun liittyvät tarinat, paikallisuus ja puhtaus. Ulkomaiset matkailijat haluavat tutustua kohdemaan kulttuuriin ruoan kautta ja perehtyä paikallisiin erikoisuuksiin. 

Hungry for Finland

Ruokamatkailun valtakunnallista kehittämistyötä on tehty vuodesta 2012. Hungry for Finland -nettisivut osoitteessa www.hungryforfinlad.fi on rakennettu Suomen ensimmäisen ruokamatkailustrategian (2015-2020) painopisteitä mukaillen, visuaalisuutta unohtamatta.

Ruokamatkailustrategiassa ruokamatkailu määritellään seuraavasti: "Ruokamatkailutarjonta on matkailijoiden kohtaama paikallisuuteen ja tarinoihin perustuva maukas ravintolaruokailu, kotiruokailu, katuruoka, suomalaisen ruuan tekeminen ohjatusti, luonnonantimiin ja keräilyyn liittyvä ruokamatkailutuote, luonnossa ja kulttuuriympäristössä tapahtuva ruokailu, erilainen ruokamatkailuun liittyvä reitti ja tapahtuma, tori, kauppahalli, erikoismyymälä kuten juustola, viinitila sekä pienpanimo ja niiden ympärille rakennettu ohjelma. Ruokamatkailuun liittyvät tarinat, paikallisuus ja puhtaus. Parhaimmillaan ruokamatkailutuote on osallistamista ja tekemistä, josta matkailija oppii jotain uutta. Seurauksena on elämyksellinen matkailutuote."


Ruokamatkailun tuotesuositukset on laadittu yrityksille ja kehittäjille työvälineiksi laadukkaan, elämyksellisen ja kannattavan ruokamatkailutuotteen toteuttamiseen. Suosituksia on tehty yhteistyössä Visit Finlandin ja muiden asiantuntijoiden kanssa. Ruokamatkailun tuotesuositukset löydät linkistä.

Ruuan merkitys osana kokonaisvaltaista matkailutuotetta kasvaa ja ruokamatkailun trendejä ovat mm.

  • live like a local
  • kotipäivälliset, home hospitality
  • ruuan yhdistäminen aktiviteetteihin
  • villiruoka
  • jakamistalous (Bon Appetour, Cookening, EatWith ja TableOnline)
  • tapahtumat, kuten ravintolapäivä
  • digitalisoituminen, globaalit applikaatiot
Ruokapalvelut tulisi huomioida paremmin myös suurimman matkailutuotteemme, mökkiloman, yhteydessä. Ulkomaiset matkailijat toivovat usein mökkeihin jonkinlaista tervetuliaisruokakoria, vaikkapa vain ensimmäisen iltapalan ja aamiaisen verran. Erityisen mielellään korissa nähtäisiin paikallisten tuottajien tuotteita. Mökkilomailijat mielellään tilaisivat myös kokonaisia ateriapalveluita mökille, sillä loman viettoon olennaisesti kuuluu se, että välillä matkaseurueen kokkikin pääsee valmiiseen pöytään.
 

Lisätietoja ruokamatkailun kehittämisestä
Kristiina Havas, kristiina.havas@haaga-helia.fi
Kristiina Adamsson, kristiina.adamsson@haaga-helia.fi
Kristian Sievers, kristian.sievers@haaga-helia.fi

Ravitsemistoiminnan toimialaraportin löydät osoitteesta http://www.temtoimialapalvelu.fi/